Het Dagblad van het Noorden - Kwispelende hulppuppy's in actie in Assen

Hulphonden worden getraind in Assen door Stichting Hero

Het is geen alledaags gezicht. Acht druk kwispelende goudbruine puppy's vlogen woensdagochtend alle kanten van het Koopmansplein op. ,,Je moet ze wel tellen straks!”

Acht weken jong zijn ze, maar de Goldendoodles van Greetje Veneboer’s Stichting Hero hebben al heel wat van de wereld gezien. ,,Elke week neem ik ze mee naar een drukke plek, zo kunnen de hondjes socialiseren”, legt ze uit. ,,Voordat ze twintig weken oud zijn, moeten ze alles hebben gezien.”

Goede opvoeding van de hondjes is belangrijk want de pups wacht een belangrijke taak. Als ze later groot zijn, worden ze hulphond voor onder meer mensen met diabetes of een posttraumatische-stressstoornis. ,,Ze hebben de intelligentie van een poedel en de werkdrift van een golden retriever, de perfecte mix voor een hulphond”, concludeert Veneboer.

En waar acht donzige pups los rondhuppelen zijn de ‘oohs’ en ‘aahs’ niet van de lucht. In mum van tijd heeft zich een groep mensen verzameld rondom de kleedjes die Veneboer en haar team hebben gespreid. Smartphones worden uit jaszakken gehaald om het moment vast te leggen. „Ik heb mijn man gebeld dat hij snel moet komen,” glundert een dame.

Een scholiere die haar aandacht probeert te verdelen tussen vier pups en af en toe een lik krijgt, roept: „Ik wil er eentje mee naar huis!” Wanneer Veneboer goed met de brokjesbak schudt, komen alle hondjes naar haar toegesneld. Na een uurtje is het tijd om weer naar huis te gaan, tot verdriet van het publiek ,,Je hebt de neiging om de hele dag hier te blijven knuffelen, hoe koud het ook is”, treurt een van hen. Nog twee pups zoeken een hulpbehoevend baasje, de overige zes hebben al een eigenaar gevonden.

HERO's