Kayla & Hannes

Kayla (19) heeft vanaf haar tiende jaar diabetes. Zij heeft hier een aantal jaren goed mee kunnen leven, totdat ze zestien werd. Steeds meer gingen haar bloedsuikerspiegels wisselen, en wat ze ook probeerde, ze kreeg het maar niet onder controle. Uiteindelijk had ze een sensor gekregen, maar helaas werkte ook dit niet.

Sociaal isolement. 

Door de schommelingen voelt Kayla zich vaak niet goed, zo kan ze plotselinge buien krijgen waarin ze zich slecht voelt en hierdoor kan ze afwezig overkomen. Dit heeft consequenties op school voor haar prestaties en sociale contacten, hier voelt ze zich dan ook niet begrepen. Daarnaast zorgen de schommelingen er ook voor dat Kayla haar hypo’s niet aanvoelt. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee. “Ik werd steeds angstiger om alleen op pad te gaan”. 

Hannes. 

Kayla had gelezen over diabetes assistentiehonden en kwam via facebook bij Stichting Hero terecht. Hier is ze met haar ouders voor een intakegesprek geweest om te begrijpen wat dit inhoud. Op het moment dat Kayla langskwam, waren er 2 nestjes met puppies die door de puppy stormbaan heen moesten om gesocialiseerd te worden. Na de stormbaan mochten Kayla en haar ouders knuffelen met de puppies. Van alle twintig puppies was er een puppy, Hannes,  die standvastig bij Kayla bleef hangen en aan haar bleef ruiken. Al onze puppies worden met een aantal week ingeprent met de hypo geur. Wat bleek is dat Kayla’s bloedsuikerspiegel te laag was, iets wat Hannes, een acht weken oude pup destijds, oppikte. Dit was gelijk een match en het was duidelijk voor iedereen dat Hannes opgeleid zou worden als Kayla’s diabetes assistentie hond. “Hannes was echt een natuurtalent”.

Vrijheid. 

Na vier maanden intensieve training werd Hannes geplaatst. Kayla en Hannes zitten nog in de opleiding en ze trainen een keer in de twee week. Hannes doet het al heel goed en geeft te hoge en lage bloedsuikers goed aan. Dit heeft een heel stuk zelfvertrouwen teruggegeven aan Kayla waardoor ze uit sociaal isolement is komen, van alles onderneemt en actief deelneemt aan de maatschappij. Kayla heeft een nieuwe school gevonden waar ze de opleiding dier management doet en waar ze Hannes mee naar toe mag nemen. Verder loopt Kayla stage bij een dierenartspraktijk en werkt ze in de bioscoop, beide doet ze samen met Hannes. Hannes gaat overal mee naar toe. “Dankzij hannes heb ik mijn angst overwonnen omdat ik weet dat hij op me let. Samen zijn wij zo erg gegroeid”.

HERO's