Sophie en Roos

Biografie van Sophie en Roos

• Ik ben Sophie van der Velde. Ik ben 24 jaar en ik ben nog aan het studeren.
  • Sinds april 2012 heb ik type 1 diabetes. Deze diagnose kwam geheel onverwacht en heeft een grote impact op mijn leven gehad. Van de ene op de andere dag moest ik meerdere malen per dag insuline toedienen en mijn bloedglucose meten door in mijn vinger te prikken.
  • Vorig jaar hoorde ik via een vriendin dat Stichting HERO Diabetic Alert Dogs (DADs) ging trainen. Ik ben van jongs af aan al gek geweest op honden en het idee van een maatje dat mij zou helpen bij mijn diabetes leek mij prachtig. Ik heb contact opgenomen met de stichting en zodoende heb ik mijn teammaatje Roos, een Goldendoodle, ontmoet.
  • Roos kwam toen ze 9 weken was bij mij wonen. Sindsdien trainen we samen bij Stichting HERO! Het trainen doen we echt als team. Een goede band is een voorwaarde om goed te kunnen trainen. Roos en ik zijn nu ongeveer 7 maanden aan het trainen en het is prachtig om te zien hoe snel het gaat. Roos verwijst al bijna hypo’s en ik leer elke training weer wat nieuws. Want niet alleen de hond wordt getraind, het baasje moet nog het meeste leren… Gelukkig zijn er bij Stichting HERO geweldige trainers die mij bij elke hobbel die ik tegenkom weer op de goede weg weten te krijgen.
  • Sinds ik Roos in mijn leven heb merk ik dat ik een stuk rustiger met mijn diabetes om kan gaan. Al is Roos nog geen volleerde DAD, ik merk nu al dat haar onvoorwaardelijke steun mij helpt. Het is fijn om iemand bij me te hebben als ik ’s nachts een hypo heb of ergens buitenshuis. Het heeft mijn diabetes ook in een heel ander daglicht gezet. Eerst was het: ‘Oh nee, weer een hypo!’ Nu is het: ‘Mooi, een lage hypo, deze kan ik mooi voor mijn training met Roos gebruiken!’
  • Ik vind het een heel fijn idee dat ik in de toekomst met mijn wisselende bloedglucosewaarden gewoon kan rekenen op de hulp van mijn eigen zeer nauwkeurige hypo- en hypersensor, namelijk Roos.
  • Ik houd erg van spontaniteit en een dag gaat niet altijd zoals gepland. Dit kan mij in combinatie met mijn diabetes soms heel veel stress bezorgen. ‘Eigenlijk moet ik nu echt gaan lunchen.’ ‘Zou ik nu een hypo hebben? Ik voel me een beetje wiebelig…’ ‘Kan ik nu wel op de fiets stappen zonder eerst nog wat te eten?’
  • Dit soort gedachten zijn voor mij de realiteit en waren sinds ik diabetes heb een erg groot deel van mijn dag en leven geworden. Sinds ik Roos in mijn leven heb ligt de nadruk niet meer zo op mijn diabetes en ik denk dat dit alleen nog maar meer wordt als Roos mijn hypo’s gaat verwijzen. Ik merk dat ik ruimte in mijn hoofd krijg en meer van mezelf durf te vragen.
  • Ik kan me geen leven meer zonder Roos voorstellen en heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze om mijn leven te verrijken met mijn lieve DAD Roos. Ik blijf het ontzettend bijzonder vinden dat zij er altijd voor me wil zijn, hoe humeurig ik ook ben door mijn hypo of hyper! Hoe verdrietig, boos of gefrustreerd ik ook ben door mijn diabetes, door Roos krijg ik elke keer weer een lach op mijn gezicht!
  • Foto's van Sophie en Roos

Teef